Házilag tisztítsunk, vagy hívjunk szakembert?

alt-icon

Rendszeresen takarított karban tartott szőnyegek esetén nem mindíg szükséges szakemberhez fordulni. Amennyiben bútoraink és a szőnyegek csak porral szennyezettek úgy évente egyszer mi is megpróbálkozhatunk otthonunkban a bútorok nedves tisztításával. Akinek van otthonában nedves porszívó úgy egy jól választott samponnal és kemény munkával szép eredményt lehet elérni. 

Amennyiben nem rendelkezünk ilyen szőnyegtisztító berendezéssel úgy bérelhetünk is ilyen gépet. Legtöbb esetben egy ilyen gép bérlése napi 4000 - 6000 Ft között mozog és kauciót kell lerakni a gép értékétől függően több 10000 Ft. is lehet. Egy jó sampon esetében 1 liter átlag 1000 - 1200 Ft.-ba kerül (Nem mindíg a márkás vegyszer a legjobb ). És jöhet is a munka! 

Egy szakembernek egy átlagos 3+2+1 ülőgarnitúra kitakarítása átlag 1.5 óra. Tapasztalat nélkül ez lehet a duplája is. 

Leggyakrabban elkövetett hibák:

Foltból foltot: Sokan úgy gondolják hogy csak a foltokat próbáják kitisztítani. Első próbálkozásra látszik is az eredmény, majd száradás után azt tapasztalják, hogy a foltból egy nagyobb folt lett. Ennek az az oka, hogy a bútor már alapjában véve szennyezett és a vegyszer fellazította  a kezelt terület szélén a szennyeződést, és a száradás során nyomott hagyott maga után. 

Csak permetez és visszaszív: Az extrakciós gépek a következő képp működnek vegyszeres vizet permeteznek a tisztítandó felületre, majd a permetezőtől 1 cm-re található fej visszaszívja a permetezett vizet. Egy alapos porszívózásnál hatékonyabb, de ha nem vagyunk elég alaposak akkor nem elég hatékony.

Az oka a következtő: A permetező és a szívó fej túl közel van egymás mellett, így a vegyszernek nincs ideje a reakció ideje kifejtésére. Továbbá a makacsabb szennyeződéseket mechanikai hatás, azaz súrolás és kefélés nélkül eltávolítani szinte lehetetlen. 

Mechanikai hatás: Gyakran fordul elő hogy kibolyhosodott bútorral találkozunk. Mikor megkérdezzük mi okozta legtöbbször a következő választ kapjuk: Volt ott egy folt és a folttisztító nem akarta kiszedni így megdörzsöltem körömkefével. Hiba! Nem minden szövet bírja az ilyen kemény szálú kefét mint a körömkefe. A roncsolással már mi szakemberek sem tudunk mit kezdeni. 

Felmerül a kérdés miben különbözik a mi eljárásunk a házi praktikáktól. 

Kárpittisztításról itt olvashat bővebben!

Szőnyegek alapos tisztításáról pedig itt olvashat bővebben! 

Otthonában végzett padlószőnyeg tisztításáról pedig itt kaphat felvilágosítást!

 

 

Tags: Theme arrowthemes Themeforest